Balmazújvárosi Református Egyházközség


4060 Balmazújváros, Kossuth tér 12.

  • Németfalusi Református Templom

  • Kossuth téri Református Templom

  • Kossuth téri Református Templom

  • Kossuth téri Református Templom

  • Kossuth téri Református Templom

Régi álma vált valóra a Balmazújvárosi Református Egyházközségnek, az újonnan felépült többcélú közösségi ház átadásával, május 6-án. Az épület, melyben ifjúsági központ, levéltár, kiállítás és segédlelkészi lakás is helyet kap, egy idős házaspár adományából épülhetett fel.  

János evangéliumának tizenkettedik fejezete alapján hirdette az igét Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke a felszentelő istentiszteleten. Mária történetén keresztül, aki nádrussal kente be Jézus lábát, egy valódi hálás család története áll előttünk – mondta a püspök. Mi történt ezzel a családdal? Részesültek a Jézus Krisztus erejében – így foglalta össze egy gondolatban a választ Fekete Károly. A történeten keresztül a gyülekezet lelkére helyzete, hogy azok az igaz hittel élők, akik megtapasztalják az Úr áldását, szolgálni akarnak neki. Szolgálni, hogy áldozatukkal kifejezhessék hálájukat az Istennek. Ez történt a balmazújvárosi gyülekezetben is, amikor az idős házaspár, nagy összegű felajánlásával felépülhetett a közösségi ház.   

Amikor 1945-ben konfirmáltam, az akkori lelkész elmesélte nekünk, hogy az iskolát egy gyermektelen házaspár építtette. Én akkor tizenkét évesen azt mondtam, hogy ha egyszer sok pénzem lesz, én is építtetek egy iskolát – mesélte Némethi Imre, a felajánló házaspár férfi tagja. Istennek ad ma is hálát azért, hogy végül adományozhatott a gyülekezetnek. Mint mondja, ma már ebből az összegből ugyan iskolát nem lehet építeni, de mégis a fiatalok fejlődését szolgálhatja majd a közösségi ház.     

Némethi Imre és felesége Pál Margit mintegy 75 millió forintos adományából épült fel a ifjúsági ház – mondta Szabadi Árpád, a Hajdúvidéki Református Egyházmegye esperese, a gyülekezet lelkipásztora. Két évvel ezelőtt kereste meg a házaspár az esperest, ekkor kezdődött el a közös gondolkozás – fogalmazott Szabadi Árpád. Az ifjúsági ház gondolata elsősorban Pál Margitban fogalmazódott meg, aki fiatal korában tagja volt a Keresztyén Ifjúsági Egyesületnek, ahonnan nagyon szép és meghatározó emlékeket őriz. Ezért gondolta úgy a házaspár, hogy egy helyet biztosítanának a fiatalok számára, részben emlékezve a múltra, és biztosítva a jövő építését is. Régi vágya volt már a gyülekezetnek is egy ilyen közösségi ház, így találkozott a két elképzelés, amely Isten segítségével és gondviselésével most a gyülekezet szolgálatába állhat. A többfunkciós ifjúsági ház egy régi harangozó lakás helyére épült. Az épület amellett, hogy találkozási lehetőséget nyújt a fiataloknak, más funkciókat is betölt. A már régóta a közösségben szolgáló, eddig albérletben élő segédlelkész otthona is lesz az épület egy része, emellett pedig a levéltári iratok is biztonságos helyre kerülhetnek itt. Régóta felvetődött egy egyházi múzeum kialakítása is a gyülekezetben, amely szintén helyet kaphat a most átadott közösségi házban.    

Komorné Csernáth Erzsébet